Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi'nden uluslararası bir başarı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde düzenlenen Uluslararası Little Mozart's Piyano ve Keman Festivali ve Yarışması, anlamlı bir başarı hikâyesine sahne oldu. Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi'nde yeteneğini geliştiren Dicle Hayat Dağdeviren, beste dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Henüz 5 yaşında piyano çalmaya başlayan Dağdeviren, 6 Şubat depremlerinde annesi ve erkek kardeşini kaybetti; kendisi de kolon altında kalarak ağır yaralandı. Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde geçirdiği zorlu tedavi sürecinde, içinde bir melodi filizlendi. O melodiyi kaydederek başladığı yolculuk, Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi’nde yeni bir yolculuğa dönüştü.

Babasıyla birlikte ve enkaz altından çıkardığı kırık piyanosuyla hayata tutunan Dicle Hayat Dağdeviren, belgesel atölyesi kapsamında iki özgün beste hazırladı. Müzisyen Ozan Sarıboğa ile birlikte düzenlediği ve Karanlıktan Sonra adını verdiği bu iki eser, hem yaşadığı derin acıları hem de kendisinin ve Adıyaman’ın yeniden ayağa kalkma iradesini güçlü bir şekilde yansıttı.

Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi'nden uluslararası bir başarı

Ardından çeşitli illerde ve Kültür Yolu Festivali’nde Adana’da Tuluyhan Uğurlu ile sahne alan Dağdeviren, müzik öğretmeninin de teşvikiyle Uluslararası Little Mozart's Piyano ve Keman Festivali ve Yarışmasına katıldı. Dağdeviren, uluslararası düzeyde pek çok önemli müzisyenin yer aldığı yarışmada beste dalında birincilik elde etti. Dağdeviren o anları şöyle anlattı:

"Aslında ben sadece ödül töreninde çalmak için gittiğimi sanıyordum. Sonra beste dalında da yarışmaya katıldığımı söylediklerinde çok şaşırdım. Adım birinci olarak okunduğu anda babamla göz göze geldiğimiz o anı asla unutamam. O an, hayatımda hissettiğim en derin ve en güzel duygulardan biriydi. Acılarımı müzikle anlatabilmek, içimdeki kelimelere dökemediğim hisleri insanlarla paylaşabilmek benim için tarifsiz bir mutluluktu."

“KARANLIĞI ARDIMDAM BIRAKTIM”

Bestelerine Karanlıktan Sonra adını vermesinin kendisi için çok anlamlı olduğunu vurgulayan Dağdeviren, “Belgeselimizin adı ‘Karanlıktan Sonra’ydı. Bestelerimin adını da aynı şekilde koydum çünkü bu isim benim için çok anlamlıydı. Gerçekten de yaşadıklarımı, karanlıktan sonra gelen o süreci anlatıyordu. Zor bir süreci atlattıktan sonra aydınlık bir ışığa doğru ilerliyorum ve bu benim için çok kıymetli. Karanlığı ardımda bıraktım ve artık aydınlığa yürümeye devam ediyorum."

Dağdeviren, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ve Belgesel Atölyesi sürecine destek olan herkese teşekkürlerini iletti.

ATÖLYE HAKKINDA

Adıyaman Belediyesi, kadınların 6 Şubat depremleri ve sonrasında yaşadıkları zorlukları anlatmalarına destek olmak, sosyal iyileşmeyi güçlendirmek ve kadınları başka bir üretim modeliyle tanıştırarak onların yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını sağlamak için 2024 yılının Ekim ayında 04.17 Belgesel Atölyesini hayata geçirdi.

Proje koordinatörlüğünü Selma Kara’nın, danışmanlığını ise Burçak Evren’in üstlendiği atölyede, sinema alanında daha önce hiçbir deneyimi olmayan 19 depremzede kadına, akademisyenler ve sektör profesyonelleri tarafından kamera çekiminden kurguya, senaryodan ve röportaj tekniklerine kadar birçok alanda eğitim verildi. Baştan sona her aşaması depremzede kadınlar tarafından hazırlanan belgeselin müzikleri de atölyenin en genç katılımcısı Dicle Hayat Dağdeviren’in besteleriyle hayat buldu.

Katılımcılar, başka kadınların yaşamlarından yola çıkarak 6 Şubat depremlerinin kadınlar üzerindeki etkilerini konu alan 32 dakikalık bir belgesel hazırladı.

Belgeselin galası depremin 2’nci yıl dönümünde Adıyaman’da yapıldı, ardından Ankara, İzmir, İstanbul ve Kayseri’de izleyiciyle buluştu.

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme