• Haberler
  • Ekonomi
  • Adıyaman'daki küçük esnafa müjde: Mücbir sebep hali son kez uzatıldı!

Adıyaman'daki küçük esnafa müjde: Mücbir sebep hali son kez uzatıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Adıyaman'daki esnaf ve işletme sahiplerine rahat nefes aldıracak bir açıklama geldi. 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman'da, küçük ve orta ölçekli mükellefler için mücbir sebep hali 30 Kasım 2025 tarihine kadar son kez uzatıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Adıyaman’daki esnaf ve işletme sahiplerine rahat nefes aldıracak bir açıklama geldi. 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman’da, küçük ve orta ölçekli mükellefler için mücbir sebep hali 30 Kasım 2025 tarihine kadar son kez uzatıldı.

Bakan Şimşek’in yaptığı açıklamaya göre, 2022 yılı sonunda cirosu 2,5 milyon liranın altında olan işletmeler bu düzenlemeden faydalanacak. Bu karar, Adıyaman’daki mükelleflerin yaklaşık %80’ini kapsıyor.

Eğer bu uzatma kararı alınmasaydı, mücbir sebep hali 31 Mayıs 2025 itibarıyla sona erecekti. Ancak, bölgede ekonomik toparlanmanın tam sağlanamaması nedeniyle son kez olmak üzere 6 ay daha uzatma yoluna gidildi.

Bireysel Başvuru Hakkı da Devam Ediyor

Mücbir sebep kapsamı dışında kalan ve depremden dolayı vergi yükümlülüklerini yerine getiremeyen vatandaşlar için de bireysel başvuru kapısı açık bırakıldı. Adıyaman’da bulunan mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine bireysel talepte bulunarak destek isteyebilecek.

Kimler Bu Kapsamda?

Uzatma kararı sadece şirketleri değil, şu grupları da kapsıyor:

  • Basit usulde vergilendirilen esnaf

  • Sadece kira geliri, ücret, menkul sermaye geliri ya da diğer kazançlardan dolayı gelir vergisi mükellefi olanlar

  • 1 Ocak 2023 ile 6 Şubat 2023 tarihleri arasında işe başlayan mükellefler

24 Aya Kadar Taksit İmkanı

Mücbir sebep hali uzatıldığından dolayı Adıyaman’daki esnafa vergi borçları için 24 aya kadar faizsiz taksitlendirme imkânı da tanındı. Beyanname ve bildirimlerin yanı sıra, e-defter işlemleri için de son tarih 31 Aralık 2025 olarak güncellendi.

Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ait taksitlerin ödemesi de 31 Aralık 2025'e kadar yapılabilecek.

Yapılandırma Başvuru Süresi Uzatıldı

Adıyamanlı mükellefler, 7440 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında başvurularını 2 Mart 2026 tarihine kadar yapabilecek. İlk taksit ödemeleri ise en geç 31 Mart 2026 tarihinde tamamlanacak.

Özel Haber

Bakmadan Geçme